PFAS i dagvatten – expert förklarar

En ny studie, med bland annat forskare från Luleå tekniska universitet, visar att det är stor förekomst av PFAS i dagvatten. De har hittat betydande mängder PFAS i de flesta biofilteranläggningar som de har studerat.

Liljemarks PFAS-specialist Erik Ribeli förklarar:

Är resultatet i studien förvånande?

Dagvattensystem har en viktig funktion vid vägar i och med att de snabbt avleder stora vattenmängder från körbanan och på så sätt förhindrar vattenplaning eller stora isfläckar. Eftersom många dagvattensystem leder vattnet vidare till bäckar och åar utan att renas, hamnar problematiska ämnen direkt i de vattendrag som senare kan bli vårt dricksvatten.

Är detta något nytt?

Problemet är inget nytt men mer forskning och miljöundersökningar behövs, man börjar ana att PFAS rör sig lite för fritt i naturen. Att få koll på i vilka delar av dagvattensystemet som PFAS rör är därför viktigt, så att begränsningsåtgärder såsom filer eller dammar planeras in på rätt ställen.

Varför blir det känt nu?

Den senaste tiden har problemet med PFAS som hamnar i dagvatten uppmärksammats alltmer, troligen eftersom PFAS påvisas på fler ställen och hälsoeffekter har bevisats. Även kostnaden för samhället blir mer tydlig när exempelvis Högsta domstolen visat att boende i Kallinge, som utsatts för PFAS-belastat dricksvatten, har rätt till skadestånd.

Undersök PFAS

Vi på Liljemark har en lång erfarenhet av att undersöka PFAS i dagvattensystem och hjälper er gärna med att lösa dagens miljöproblem, så att framtidens dricksvatten blir så rent som möjligt.