Lever sin dröm på Kreta

Liljemark arbetar med miljö och hållbarhet, för oss är det viktigt att jobba med det ur ett helhetsperspektiv: ekonomiskt, socialt och miljömässigt. En viktig del i det är att ha ett hållbart arbetsliv; att man har en bra arbetsmiljö men även möjlighet till balans i livet och vi vill bidra till att man kan uppleva och förverkliga sina drömmar. Det är just det som Liljemarks Robert Pataki har gjort under hösten: förverkligat sin dröm om att under en längre tid vara på Kreta.

Men hur är det att leva en dröm?

Vi kontaktade Robert på Kreta och frågade

Hej Robert, kan du berätta lite om ert äventyr?
Min fru och jag satte oss i bilen och åkte till Kreta för att tillbringa hösten här. Det vi gör är att vi är tillsammans och tar det lugnt, vi försöker att inte ha några förväntningar och inte bli stressad. Inga ”vi måste göra si och så eller måste se det här och det där”. Självklart kan man inte helt undvika måsten, man måste ju äta bland annat 🙂

Det låter helt fantastiskt. Hur kan en dag se ut för er?
Vi har det väldigt bra! Egentligen finns det inte en vanlig dag, det kan handla om allt ifrån att göra ingenting och vara soffpotatis till att vandra i svår terräng i en hel dag. Även en ”vanlig dag hemma” kan det hända roliga och oväntade saker. Idag såg vi hur ca 30-40 gåsgamar landade under en halvtimme på två träd ca 300 meter från vår balkong. För att sedan flyga upp i en stor virvel, allihop. En annan oväntad sak, på det mindre positiva sättet, var när vi hade bilstrul som resulterade i ett verkstadsbesök.

Ni förverkligar er dröm, är detta något du tänkt på länge?
Idén att vara på Kreta en längre tid kom vi på för två år sedan. Då var tanken att vara här ungefär ett år och jobba på distans i ca 50%. Sedan har planen omformats till att vara 3 månader på Kreta, men då är vi helt lediga.

Hur kändes det inför resan, att be om tjänstledig?
Både min fru och jag bad om tjänstledighet i god tid innan resan. Själv frågade jag ungefär ett år innan. Anneli (VD på Liljemark) tyckte att det var spännande och det var inga problem med att få tjänstledigt eftersom vi kunde planera in det. 3 månader innan resan började vi ”avveckla” mig så inget skulle vara avhängt på mig medan jag är borta. Även min fru var positivt bemött på sitt jobb.

Är det något speciellt du upplevt som du tar med dig hem?
En sak som jag tar med mig är att vi ska vara glada för att Sverige är relativt lite nedskräpad, och att vi borde bevara detta tillstånd.

Tror du att resan förändrar dig eller kan komma att påverka ditt arbete när du kommer hem?
Jag tror inte att resan kommer att ändra mig som person, men minnena kommer jag ta med mig och leva på länge. 

Snart är Robert tillbaka hos oss och vi ser så mycket fram emot att få träffa och jobba med honom igen – och såklart höra mer om hans äventyr.