Julgåva som förändrar framtiden för utsatta

Nu i juletid vill vi bidra lite extra till en bättre värld. Vi ger därför en julgåva till Läkarmissionen och Panzisjukhuset i Demokratiska Republiken Kongo. På Panzisjukhuset får våldsutsatta kvinnor och undernärda barn vård, det förändra framtiden för utsatta människor och det vill vi självklart vara med och stödja.

PANZISJUKHUSET

Panzisjukhuset grundades 1999, i östra delen av Demokratiska republiken Kongo, av den prisbelönte kirurgen och gynekologen Denis Mukwege med stöd från PMU, Läkarmissionen och Sida i syfte att bedriva kvalificerad mödrahälsovård. I början av 2000-talet kom den första patienten som hade utsatts för sexuellt våld. Sedan dess har det blivit ett sjukhus där våldtagna kvinnor och barn får kvalificerad vård och hjälp att läka, både kroppsligt och själsligt.

Doktor Denis Mukwege, vinnare av Nobels Fredspris 2018, är chefsläkare vid Panzisjukhuset. Totalt har mer än 50 000 kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld fått vård på Panzisjukhuset. Läkarmissionen har stöttat sjukhuset sedan starten, och bidrar i dag förutom till doktor Mukweges arbete bland annat till driften av sjukhuset, nutrition av undernärda barn, säkra förlossningar och familjeplanering.

– Min dröm för Panzisjukhuset är att vi inte längre ska få in några kvinnor som våldtagits, utan kan vara ett vanligt sjukhus dit kvinnor får komma och föda sina barn tryggt och säkert, säger doktor Mukwege.

Läs mer om Panzisjukhuset och dr Denis Mukweges arbete.

LÄKARMISSIONEN

Läkarmissionen är en hjälporganisation som sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Läkarmissionens fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har de ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. De arbetar också med humanitärt bistånd.

Läs mer om Läkarmissionen och hur du kan stödja Panzisjukhuset.