För 12 år sedan startade Anneli Liljemark miljökonsultföretaget Liljemark Consulting, och för 10 år sedan rekryterade hon sin första anställda: Johanna Svederud. Johanna hade då arbetat några år på ett stort företag som miljökonsult men hon lockades av företagets vision om att göra saker på ett annat sätt och påverka branschen. Nu, 10 år senare, är Johanna inte bara kvar på Liljemark utan hon är även vice VD.
Johanna, det har gått 10 år sedan du började på Liljemark, hur känns det?
Det känns bra. Vi hade ju ett litet firande på våra sommardagar och min första spontana tanke var att detta är en fjärdedel av mitt liv, som har gått så fort (Johanna knäpper med fingrarna). Det är en betydande del av mitt liv och ändå så har det gått så otroligt snabbt, det har varit både utvecklande och roligt och utmanande. Det är så mycket som hinner hända på så många år. Det har inte varit 10 tråkiga år. Det har varit händelserikt, både att se företaget växa men också att vara delaktig i branschen och att få se nyexade juniora konsulter helt plötsligt vara seniora.
Vem var Johanna som började på Liljemark för 10 år sedan?
Jag hade jobbat i 3-4 år som konsult och jag kände att jag kunde en del, att jag hade en del kvar att lära men jag tyckte ändå att det var fullt rimligt att börja jobba på ett företag med en annan person. Storhetsvansinne eller modigt, kan man ju fundera på. Jag var ung och nyfiken. Jag tänker att det har varit nyckeln till varför det har passat väldigt bra att vara på det här företaget: tron på att två personer kan vara med och utveckla branschen. Men jag tycker ändå att vi genom våra engagemang i olika nätverk och föreningar och också genom de uppdrag vi gör så är vi faktiskt med och påverkar. 10 år senare kan jag tycka att det var ganska kaxigt att vi uttalat sa att det är det vi ska göra. Den Johanna finns till stor del kvar, men jag tror att jag är lite mer verklighetsförankrad; det krävs mycket jobb, tid och samarbete.
Du började som relativt junior konsult och nu sitter du här och är vice VD. Hur ser du på den resan?
Anneli fråga mig ganska tidigt vad jag såg framför mig för typ av roll, om kunde jag tänka mig att vara chef och ha personalansvar. Det var inte den vägen jag såg framför mig, men när jag sedan blev tillfrågad om att bli teamledare i Stockholm sommaren 2021 så lät det för spännande för att tacka nej till.
Jag har alltid varit nyfiken och jag ville gärna prova något nytt, jag har inte haft som mål att klättra på karriärstegen. Drivkraften för mig har varit samarbeten med kollegor och beställare, att få utvecklas och göra roliga, spännande uppgifter. Min resa på Liljemarks och i mitt yrkesliv har kommit som en konsekvens av nyfikenhet, samarbeten och ha bra folk runt omkring mig.
Du har varit med i många olika uppdrag. Finns det något uppdrag som du kommer ihåg lite extra?
Absolut! Ett långt och minnesvärt uppdra jag haft var som koordinator och sen som ordförande för Nätverket Renare Mark. Det har präglat både tillvaro som konsult och mig som person, jag har träffat så många spännande personer. Det har ju varit superkul!
Ett av de första jobben jag gjorde som miljökonsult var åt Svevia. Den relationen har hållit i sig, och jag har tappat räkningen på hur många uppdrag jag har gjort åt dem. Men det är troligtvis över femtiotalet vid det här laget. Det är så roligt med en så lång kundrelation, det ger en extra dimension till uppdragen. Det är också kul att få arbeta med samma typ av verksamhet och problematik men alla andra faktor varierar, man känner igen sig men ändå är det nya utmaningar.
Ett av era fokus är att vara med och utveckla branschen. Vad står branschen för nu?
Om man tittar tillbaka vad man pratade om för 20 år sedan, vad man pratade om för 10 år sedan och vad pratar man om idag så har vi använt olika ord men egentligen går det tillbaka till samma sak: hållbar masshantering och hur man minskar klimatpåverkan vid hantering av förorenad mark. Det är en jätteutmaning. Jag tycker ändå att de senaste åren har det gått framåt. Det finns beställare som trycker hårt på att de vill ha med hållbarhetsaspekter i rapporter och det finns en vilja från beställare att göra det mer hållbart, men det kräver eldsjälar hos beställarna eftersom det inte är lagkrav. Det finns även en vilja hos oss och våra konkurrenter. Det är omöjligt att säga hur mycket vi har bidragit till det men genom engagemang på olika forum och genom att vi är beställarstöd till en jättestor fastighetsägare i Sverige är vi med och påverkar mot mer hållbara åtgärdsmetoder. Vi har även projekt där vi försöker få en mer cirkulär masshantering. Det måste vi och branschen fortsätta med!
Du har pratat mycket om nyfikenhet, men förutom det vilka är dina drivkrafter i jobbet?
Jag är mycket en relationsmänniska. Jag tycker att det är roligt både med samarbetet man har mellan kollegor i uppdrag men också samarbetet med beställare. Det är en drivkraft. Sen tror jag att nästan alla som jobbar i branschen har någon form av ”rädda världen”-komplex, som är den underliggande drivkraften till varför har man valt att ägna sig åt det här. Jag vill göra något som förhoppningsvis gör världen lite bättre.